Alles wat je moet weten over de Gouden Loeki!

Geschreven door Dave in maart 2024

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Blog
 • /
 • Alles wat je moet weten over de Gouden Loeki!

De Gouden Loeki is de meest prestigieuze reclameprijs in Nederland. Het wordt jaarlijks uitgereikt door STER, de organisatie die verantwoordelijk is voor de reclame op de Nederlandse televisie. De prijs is bedoeld om de beste, mooiste of meest bijzondere reclames te belonen. 

De winnaar wordt gekozen op basis van een combinatie van publieksstemmen en de mening van een onafhankelijk panel van onderzoeksbureau GfK. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Gouden Loeki en ontdek je hoe je kunt stemmen op de Gouden Loeki in 2024!


Wat is de Gouden Loeki

De Gouden Loeki is een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste reclamespot van het jaar in Nederland. Deze reclameprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1995 en is vernoemd naar Loeki de Leeuw, een bekend reclamefiguur uit de jaren 70 en 80. 

De Gouden Loeki is een publieksprijs, wat betekent dat de winnaar wordt gekozen door het Nederlandse publiek. Elk jaar worden commercials beoordeeld en wordt de winnaar gekroond die de beste en meest impactvolle reclame vertegenwoordigt. Je kunt de Gouden Loeki daarom ook wel vergelijken met de Gouden Kalf in de filmindustrie.

De geschiedenis van de Gouden Loeki gaat dus terug tot 1995, en sindsdien heeft de prijs een belangrijke plek verworven in de reclamewereld. Het Nederlandse publiek heeft de kans om zijn stem uit te brengen en invloed uit te oefenen op welke commercial de ultieme winnaar wordt.


Hoe werkt het stemproces

Het stemproces voor de Gouden Loeki verloopt in verschillende fasen. Eerst worden alle commercials die voldoen aan de selectiecriteria voorgelegd aan het publiekspanel van onderzoeksbureau GfK. Dit panel beoordeelt de commercials en selecteert elk kwartaal de 10 mooiste, leukste, meest ontroerende en populairste commercials.

Aan het einde van het jaar worden de 40 kwartaalwinnaars opnieuw voorgelegd aan het panel van GfK, waaruit een top 10 ranking ontstaat. Vervolgens kan het Nederlandse publiek stemmen op de top 10 via de website van de Gouden Loeki.

Het stemproces maakt gebruik van het alternatieve stemmen, waarbij het publiek zijn 3 favoriete commercials rangschikt. De winnaar wordt bepaald door zowel het publiekspanel als het publiek dat gestemd heeft via de website.

Wie kan er meedoen aan de Gouden Loeki

Elke reclame die op de Nederlandse televisie is uitgezonden kan meedingen naar de Gouden Loeki. Er zijn echter wel selectiecriteria waar een reclame aan moet voldoen om kans te maken. Zo mag de reclame bijvoorbeeld niet afgekeurd zijn door de Reclame Code Commissie en moet deze voor het eerst zijn uitgezonden in het betreffende kwartaal.

Daarnaast worden tag-ons, identifiers en film-, tijdschrift- of zenderpromoties niet meegenomen in de selectie.


De winnaars van de Gouden Loeki

Elk jaar wordt er een winnaar gekozen voor de Gouden Loeki, de meest prestigieuze reclameprijs in Nederland. Sinds de start van de prijs in 1995 zijn er diverse merken en reclamebureaus die de titel hebben gewonnen. Enkele bekende winnaars van de Gouden Loeki zijn KLM, Rolo, Calvé Pindakaas, Centraal Beheer en Heineken.

De winnaars van de Gouden Loeki worden gekozen op basis van zowel publieksstemmen als de ranking van het panel van onderzoeksbureau GfK. Het Nederlandse publiek heeft dus invloed op de uiteindelijke winnaar. De Gouden Loeki beloont de beste reclamespot van het jaar en is daarmee een erkenning voor creatieve en impactvolle reclame-uitingen in Nederland.

De winnaars vertegenwoordigen verschillende merken en reclamebureaus, wat laat zien dat de Gouden Loeki een platform is waar zowel gevestigde namen als nieuwkomers kunnen schitteren. Ieder jaar worden de verwachtingen van het publiek overtroffen met spraakmakende en memorabele reclamespots die genomineerd zijn voor de prijs.

De Gouden Loeki is een hoogtepunt in de reclamewereld en een bekroning voor de beste reclamecampagnes in Nederland.


De finalisten van de Gouden Loeki 2023

Hier zijn de finalisten van de Gouden Loeki 2023. Deze commercials hebben indruk gemaakt en zijn gekozen als de meest opvallende en impactvolle van het jaar:

 1. Alzheimer Nederland - 'Wat alz... het jouw broertje is?'
 2. Calvé & Alfred International - 'Calvé Pindakaas 75 jaar'
 3. Dove & Ogilvy - 'Cost of Beauty'
 4. Heineken & LePub / Boomerang - 'Heerlijk Helder Hoe je ons ook noemt.'
 5. Hema & Hotel l'Amour - 'Kerst'
 6. Interpolis & Wefilm - 'Mis Niks'
 7. KiKa & Joe Public - 'Laat kinderdromen uitkomen'
 8. KPN & Dentsu Creative Amsterdam - 'Dat is entertainment zoals jij het wilt'
 9. Lidl & BBDO Germany - 'Magische feestdagen'
 10. Toyota & DDB - 'Een Toyota rijd je nooit alleen voor jezelf'

Het publiek heeft nu de kans om te stemmen op zijn favoriete commercial van deze finalisten. Wil je de commercials eens terugkijken? Op deze pagina vind je de reclamespots van de finalisten van dit jaar!


Hoe wordt de winnaar bepaald

De winnaar van de verkiezing Gouden Loeki wordt voor 75% bepaald door het panel van GfK en voor 25% door het publiek dat gestemd heeft via de website. Het stemproces maakt gebruik van het alternatieve stemmen, waarbij de stemmen worden herverdeeld als een reclame afvalt. Zo wordt uiteindelijk één commercial gekozen als winnaar.

Verkiezing Gouden LoekiPanel van GfKPublieksstemmenStemprocedure
Voor 75% van de stemmenBeoordeelt commercialsGestemd via de websiteHerverdeling stemmen
Voor 25% van de stemmenVerdeeld over kwartaalwinnaarsAlternatieve stemmethodeOm uiteindelijke winnaar te bepalen

De geschiedenis van de Gouden Loeki

De Gouden Loeki is sinds 1995 een bekende reclameprijs in Nederland. Elk jaar wordt er een winnaar gekozen die de beste en meest impactvolle reclamespot van dat jaar vertegenwoordigt. Deze prestigieuze prijs beloont merken en reclamebureaus voor hun creativiteit en effectiviteit in het overbrengen van boodschappen aan het Nederlandse publiek.

Gedurende de geschiedenis van de Gouden Loeki zijn vele bekende merken en reclamebureaus erin geslaagd om de felbegeerde titel te winnen. De prijs heeft geleid tot iconische reclamecampagnes die zijn blijven hangen in het collectieve geheugen van de Nederlandse consument.

De Gouden Loeki heeft zich ontpopt tot een belangrijk evenement in de reclamewereld. Elk jaar kijken professionals uit de industrie, publiek en media vol spanning uit naar de bekendmaking van de winnaar. De prijs is een erkenning voor de inspanningen en creatieve visies van de betrokken partijen die de Nederlandse reclamemarkt hebben gevormd.

De geschiedenis van de Gouden Loeki weerspiegelt niet alleen de evolutie van de Nederlandse reclame-industrie, maar ook de steeds veranderende smaak en voorkeuren van het publiek. Van humoristische commercials tot ontroerende boodschappen, de bekroonde spots hebben altijd een speciale plaats verdiend in de harten van de kijkers.


Stemmen voor de Gouden Loeki!

Wil jij invloed uitoefenen op de beste reclamespot van het jaar? Breng dan nu jouw stem uit voor de Gouden Loeki! Via de website van de prijs kun je eenvoudig je stem uitbrengen en zo meebeslissen over wie de winnaar wordt.

Het stemmen is een unieke kans voor het publiek om te laten horen welke reclame hen het meest heeft geraakt, vermaakt of geïnspireerd. Jouw stem telt mee in de uiteindelijke bepaling van de winnaar, dus maak gebruik van deze gelegenheid om jouw favoriete commercial te steunen!


Conclusie

De Gouden Loeki is de meest prestigieuze reclameprijs in Nederland. Elk jaar wordt de beste reclamespot van het jaar bekroond met deze prijs. Het stemproces verloopt zowel via een publiekspanel van GfK als via het Nederlandse publiek. Door te stemmen kunnen mensen hun favoriete commercial ondersteunen en invloed uitoefenen op de winnaar van deze prestigieuze prijs.

Elk jaar worden er finalisten gekozen uit de vele inzendingen. Uiteindelijk wordt er één winnaar gekozen die de titel van beste reclamespot van het jaar krijgt. De Gouden Loeki heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijk evenement in de reclamewereld. Het is een erkenning voor de creativiteit en effectiviteit van de reclame-industrie in Nederland.

De Gouden Loeki maakt het mogelijk voor het publiek om invloed uit te oefenen op de winnaar. Door te stemmen via de website van de Gouden Loeki kunnen mensen laten weten welke commercial zij het beste vinden. Dit geeft het Nederlandse publiek een unieke kans om betrokken te zijn bij het kiezen van de winnaar en om hun waardering te uiten voor de reclamemakers.


Veelgestelde vragen

Waarom bestaat de Ster Gouden Loeki prijs?

Deze prijs is in het leven geroepen omdat goede reclames volgens Ster beloond moeten worden. Het is de enige publieksprijs voor de beste, mooiste of meest bijzondere reclame in Nederland.

Komen alleen reclames uitgezonden door Ster in aanmerking voor de prijs?

Nee, alle reclames die op de Nederlandse televisie worden uitgezonden, kunnen meedingen naar de Ster Gouden Loeki.

Hoe wordt de winnaar van de Ster Gouden Loeki bepaald?

Een onafhankelijk publiekspanel van GfK beoordeelt de commercials en kiest elk kwartaal de 10 beste. Uit de 40 kwartaalwinnaars kiest het panel uiteindelijk 10 finalisten. De winnaar wordt voor 75% bepaald door het panel van GfK en 25% door publieksstemming.

Wie zitten er in het GfK-panel voor de Ster Gouden Loeki?

Het panel is een steekproef uit het totale panel van GfK, met een juiste verdeling van leeftijd, geslacht en opleiding, om een goede afspiegeling van de Nederlandse bevolking van 13 jaar en ouder te zijn.

Waarom zit mijn reclame niet bij de kwartaalwinnaars of in de finale?

Dit kan komen doordat andere commercials door het publiek beter werden gevonden, of doordat de commercial niet voldeed aan de selectiecriteria. Voor specifieke vragen kun je contact opnemen met Ster.


Over de auteur

Mijn naam is Dave en ik ben gepassioneerd door alles wat met films te maken heeft. Van klassiekers tot de nieuwste blockbusters, ik deel graag mijn inzichten, recensies en analyses met jullie, mijn mede-filmfanaten. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor het vertellen van verhalen, neem ik je mee op een boeiende reis door de wereld van cinema.

Misschien ook interessant

De Gouden Loeki is de meest prestigieuze reclameprijs in Nederland. Het wordt jaarlijks

Lees verder
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>