Zo kijk je Harry Potter in de juiste volgorde!

Geschreven door Dave in maart 2024

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Films
 • /
 • Zo kijk je Harry Potter in de juiste volgorde!

Harry Potter, een naam die synoniem staat voor magie, avontuur, en een hele generatie betoverd heeft, blijft een hoeksteen in de wereld van fantasy-literatuur. Deze serie, geschreven door J.K. Rowling, heeft niet alleen de harten van jonge lezers veroverd, maar ook die van volwassenen wereldwijd.

In dit artikel duiken we dieper in de betoverende wereld van Harry Potter, waarbij we de reeks in de juiste volgorde toelichten. Van de bescheiden begin van 'Harry Potter en de Steen der Wijzen' tot de epische conclusie in 'Harry Potter en de Relieken van de Dood', elke stap in Harry's reis is belangrijk om de volledige magie van dit universum te begrijpen.


Hoe kijk je Harry Potter chronologisch?

Het bekijken van de Harry Potter-reeks in chronologische volgorde is van belang om de volledige diepte en ontwikkeling van het verhaal te waarderen. Deze serie, rijk aan complexe personages en een uitgebreide magische wereld, is zorgvuldig opgebouwd waarbij elk deel voortbouwt op het vorige.

Door de films in volgorde te bekijken, krijg je een duidelijk beeld van de evolutie van Harry en zijn vrienden, niet alleen als tovenaars, maar ook als individuen.

De chronologische volgorde stelt kijkers ook in staat om de subtiele hints en plotlijnen die door de hele serie heen zijn geweven, volledig te begrijpen. Deze verborgen elementen kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien als de films niet in de bedoelde volgorde worden bekeken.

Daarnaast groeit de dreiging van het kwaad in de serie gestaag en het volgen van deze opbouw is cruciaal om de spanning en de inzet van het verhaal volledig te voelen.


Dit is de juiste Harry Poter volgorde!

Hoe kijk je Harry Potter in de juiste volgorde? Dat doe je door onderstaande films in de aangewezen chronologische volgorde te bekijken. Hierdoor beleef je het verhaal van Harry Potter zoals dat bedoeld is:

1. Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001)

De jonge Harry Potter ontdekt op zijn elfde verjaardag dat hij een tovenaar is. Hij gaat naar Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, waar hij vrienden maakt en leert over zijn verleden. Samen met Ron en Hermione onderzoekt hij het mysterie van de Steen der Wijzen, een object met de kracht om eeuwig leven te geven. Bekijk hem op HBO Max!

2. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

In zijn tweede jaar op Hogwarts komt Harry een nieuw mysterie tegen: de opening van de Geheime Kamer. Hij hoort geruchten over een monster dat studenten versteent en ontdekt zijn eigen onverwachte verbinding met de kamer. Met behulp van zijn vrienden ontrafelt Harry de waarheid achter de kamer en het monster. Bekijk hem op HBO Max!

3. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Harry's derde jaar op Hogwarts brengt nieuwe gevaren als de beruchte gevangene Sirius Black ontsnapt uit Azkaban. Harry leert over de complexe geschiedenis van zijn ouders en hun connectie met Black. Ondertussen ontwikkelt hij zijn vaardigheden in de Defense Against the Dark Arts. Bekijk hem op HBO Max!

4. Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

In zijn vierde jaar wordt Harry onverwachts gekozen om mee te doen aan het Triwizard Tournament, een gevaarlijke competitie tussen drie toverscholen. Terwijl hij drie moeilijke proeven moet doorstaan, komt Harry ook oog in oog te staan met tekenen van de terugkeer van VoldemortBekijk hem op HBO Max!

5. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

In Harry's vijfde jaar op Hogwarts keert hij terug naar een wereld die veranderd is. Het Ministerie van Magie weigert te geloven in de terugkeer van Lord Voldemort en benoemt Dolores Umbridge als lerares op Hogwarts, die de school onder een dictatoriaal regime plaatst. Harry richt 'Dumbledore's Army' op, een geheime groep studenten die zich voorbereiden op de strijd tegen de duistere krachten. De climax vindt plaats in het Ministerie van Magie, waar de waarheid over Voldemort aan het licht komt. Bekijk hem op HBO Max!

6. Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Dit deel onthult meer over Voldemort's verleden en zijn zoektocht naar onsterfelijkheid door middel van Horcruxen. Harry werkt nauw samen met Professor Dumbledore om de geheimen van Voldemort's verleden te ontdekken en hoe ze hem kunnen verslaan. Terwijl romantische relaties bloeien tussen de studenten, wordt Hogwarts steeds meer een centrum van conflict en gevaar. De film eindigt met een schokkende gebeurtenis die de toon zet voor de finale-confrontatie. Bekijk hem op HBO Max!

7. Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 (2010)

In dit deel verlaten Harry, Ron, en Hermione Hogwarts om de resterende Horcruxen te vinden en te vernietigen. Hun zoektocht brengt hen op gevaarlijke plaatsen buiten de muren van de school en zet hun vriendschap onder druk. Ondertussen neemt de invloed van Voldemort over de magische wereld toe, waardoor de urgentie van hun missie nog groter wordt. Het is een donker en moeilijk avontuur dat hen voorbereidt op de uiteindelijke confrontatie. Bekijk hem op HBO Max!

8. Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (2011)

Guardians of the Galaxy Vol. 3 is een film die voortbouwt op de gebeurtenissen en ontwikkelingen van de eerdere delen van de serie. In dit derde deel worden de Guardians aangevallen door Adam Warlock, een krijger gecreëerd door de High Priestess Ayesha, die wraak zoekt voor een eerdere confrontatie. Deze aanval laat Rocket zwaargewond achter, waardoor de Guardians naar Orgocorp's hoofdkwartier moeten reizen om een code te vinden die Rockets leven kan redden. Bekijk hem op HBO Max!


Waar kun je de Harry Potter reeks kijken?

In Nederland zijn er verschillende manieren om de Harry Potter filmreeks te bekijken, afhankelijk van je voorkeur voor streaming of aankoop. Voor fans die graag de hele serie willen streamen, is HBO Max de aangewezen plek. Deze streamingdienst biedt alle acht films aan, waardoor je de magische reis van Harry Potter en zijn vrienden van begin tot eind kunt volgen.

HBO Max staat bekend om zijn uitgebreide bibliotheek van films en series, inclusief populaire franchises zoals Harry Potter. Het platform is toegankelijk via verschillende apparaten, zoals smartphones, tablets, smart-tv's en spelcomputers, wat het makkelijk maakt om op elk gewenst moment te genieten van de films.

Voor degenen die de films liever bezitten, is er de optie om ze te huren of te kopen via Pathé Thuis. Deze TVOD-dienst (Transactional Video-On-Demand) biedt zowel huur- als koopopties voor elke Harry Potter film. Dit is een uitstekende keuze voor fans die specifieke films uit de serie willen bekijken of hun digitale filmcollectie willen uitbreiden.

Pathé Thuis onderscheidt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid en kwalitatief hoogstaande streams, en biedt films aan in verschillende kwaliteiten, waaronder HD en soms zelfs 4K. Dit zorgt voor een optimale kijkervaring, vooral voor films met een rijke visuele stijl zoals de Harry Potter serie.


Wie zit er in de cast van Harry Potter?

Maar wie zitten er allemaal in de cast van Harry Potter? Hieronder ontdek je meer over de cast van de Harry Potter filmreeks. Zo ontdek je precies wie de getalenteerde acteurs zijn die de geliefde personages uit J.K. Rowling's boeken tot leven hebben gebracht. Hier zijn de belangrijkste leden van de cast:

 1. Daniel Radcliffe als Harry Potter: De hoofdrolspeler van de serie, Radcliffe groeide op voor de ogen van de wereld terwijl hij het iconische personage van de jonge tovenaar speelde. Zijn vertolking van Harry's moed, loyaliteit en emotionele diepgang is essentieel voor de impact van de serie.
 2. Rupert Grint als Ron Weasley: Grint speelt Harry's beste vriend, bekend om zijn humor en trouw. Zijn karakterontwikkeling door de films heen geeft een extra laag aan de verhaallijn, vooral in zijn vriendschap en later romantische relatie met Hermione.
 3. Emma Watson als Hermione Granger: Watson's rol als de slimme en vastberaden Hermione heeft haar tot een rolmodel gemaakt voor jonge meisjes over de hele wereld. Haar personage is cruciaal in de serie, vaak de drijvende kracht achter de oplossingen voor de vele uitdagingen die de drie vrienden tegenkomen.
 4. Alan Rickman als Professor Severus Snape: Rickman's gelaagde en emotioneel complexe vertolking van Snape blijft een van de meest geprezen aspecten van de serie. Zijn personage blijft tot de laatste film een raadsel, met een onthulling die de kijkers zowel schokt als ontroert.
 5. Maggie Smith als Professor Minerva McGonagall: Smith, een veteraan van het Britse theater en de film, brengt scherpte, warmte en kracht in haar rol als de onderdirecteur van Hogwarts. Haar personage is een steunpilaar van kracht en stabiliteit voor de studenten.
 6. Ralph Fiennes als Lord Voldemort: Fiennes geeft een angstaanjagende en charismatische vertolking van de belangrijkste antagonist in de serie. Zijn vertolking van Voldemort's kwaadaardigheid en machtshonger is essentieel voor de spanning en het drama van de films.
 7. Michael Gambon als Albus Dumbledore: Na het overlijden van Richard Harris, die de rol van Dumbledore in de eerste twee films speelde, nam Gambon de rol over. Zijn vertolking van de wijze en mysterieuze Hogwarts directeur is cruciaal voor het verhaal.
 8. Tom Felton als Draco Malfoy: Felton's rol als Harry's rivaal op Hogwarts toont de complexiteit van de tegenstanders in de serie. Zijn karakterontwikkeling biedt een blik op de grijze gebieden binnen de toverwereld.

Dit zijn de sleutelfiguren die de magische wereld van Harry Potter tot leven hebben gebracht. Van de onverschrokken Harry tot de sluwe Voldemort, elke acteur heeft zijn of haar eigen unieke stempel gedrukt op de serie.

Nu we de sterren achter de toverstokken hebben ontmoet, zijn we benieuwd: wie is jouw favoriete acteur uit de Harry Potter reeks? Laat het ons weten en duik opnieuw in de betoverende wereld van Hogwarts!


Veelgestelde vragen

In welke volgorde moet je de Harry Potter films kijken?

 • Harry Potter en de Steen der Wijzen (2001)
 • Harry Potter en de Geheime Kamer (2002)
 • Harry Potter en de Gevangene van Azkaban (2004)
 • Harry Potter en de Vuurbeker (2005)
 • Harry Potter en de Orde van de Feniks (2007)
 • Harry Potter en de Halfbloed Prins (2009)
 • Harry Potter en de Relieken van de Dood: Deel 1 (2010)
 • Harry Potter en de Relieken van de Dood: Deel 2 (2011)
 • Wat is de beste volgorde om Harry Potter te lezen of te kijken voor beginners?

  Voor beginners is het aanbevolen om de Harry Potter-serie te beginnen met de boeken of films in de hierboven genoemde volgorde, beginnend met Harry Potter en de Steen der Wijzen.

  Is er extra materiaal of spin-offs in de Harry Potter-serie?

  Ja, er zijn spin-offs zoals Fantastic Beasts and Where to Find Them en Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, die zich afspelen in dezelfde wereld maar vóór de gebeurtenissen van de Harry Potter-serie. Ook is er Harry Potter and the Cursed Child, een toneelstuk dat het verhaal van Harry Potter voortzet.


  Over de auteur

  Mijn naam is Dave en ik ben gepassioneerd door alles wat met films te maken heeft. Van klassiekers tot de nieuwste blockbusters, ik deel graag mijn inzichten, recensies en analyses met jullie, mijn mede-filmfanaten. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor het vertellen van verhalen, neem ik je mee op een boeiende reis door de wereld van cinema.

  Misschien ook interessant

  Vandaag duiken we in de superheldenwereld van de Batman films. Deze iconische

  Lees verder

  Hollywood, de bakermat van de filmindustrie, heeft ons al decennialang betoverd met

  Lees verder

  Jurassic Park is een filmreeks die de manier waarop wij naar dinosaurussen

  Lees verder
  {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >