Top 10 bekende Amerikaanse actrices!

Geschreven door Dave in maart 2024

Hollywood, de bakermat van de filmindustrie, heeft ons al decennialang betoverd met iconische films en sterren. Van de glamoureuze heldinnen van de Gouden Eeuw tot de hedendaagse powerhouses die de filmwereld domineren, Amerikaanse actrices hebben een onmiskenbare impact gemaakt op de filmgeschiedenis.

In dit artikel onthullen we de top 10 van de meest bekende Amerikaanse actrices. Onze selectie is gebaseerd op een reeks criteria, waaronder populariteit, acteerprestaties, prijzen en diversiteit.

Maar wie zijn de top 10 bekende Amerikaanse actrices? Lees verder om te ontdekken wie de lijst haalt en waarom!


Top 10 bekende Amerikaanse actrices!

Maak kennis met de crème de la crème van Hollywood! In deze lijst onthullen we de top 10 van de meest getalenteerde en beroemde Amerikaanse actrices. Van Oscarwinnaars tot rising stars, deze vrouwen veroveren de filmwereld met hun acteerprestaties, charisma en schoonheid.

10. Zendaya

Zendaya is een naam die de afgelopen jaren synoniem is geworden met talent, schoonheid en succes. De Amerikaanse actrice, zangeres en danseres veroverde de harten van miljoenen fans met haar rol als Rocky Blue in de Disney Channel-serie Shake It Up. Maar Zendaya is veel meer dan een voormalig kindster. Ze is uitgegroeid tot een van de meest geprezen actrices van haar generatie.

Geboren in Oakland, Californië, in 1996, begon Zendaya haar carrière al op jonge leeftijd. Ze werkte als model voor Macy's, Mervyns en Old Navy en was te zien in commercials voor Old Navy en Sears. In 2010 debuteerde ze op Disney Channel in de serie Shake It Up, die een enorm succes werd. Zendaya's talent en charisma bleven niet onopgemerkt en ze kreeg al snel haar eigen Disney Channel-serie, K.C. Undercover.

Na haar Disney-jaren was Zendaya klaar voor de overstap naar Hollywood. Ze speelde in diverse films, waaronder The Greatest Showman, Spider-Man: Homecoming, Spider-Man: Far From Home, en Dune. Haar acteerprestaties werden alom geprezen en ze won diverse awards, waaronder de Primetime Emmy Award voor Outstanding Lead Actress in a Drama Series voor haar rol in Euphoria.

Zendaya is niet alleen een getalenteerde actrice, ze is ook een rolmodel voor velen. Ze is een uitgesproken voorstander van diversiteit en inclusie in de entertainmentindustrie en gebruikt haar platform om belangrijke sociale issues aan te kaarten

Zendaya is een ster die nog steeds aan het rijzen is. We kunnen niet wachten om te zien wat ze ons de komende jaren nog gaat brengen.

Benieuwd naar meer over Zendaya? Bekijk haar IMDb-profiel!


9. Scarlett Johansson

Scarlett Johansson is een naam die synoniem staat voor succes, talent en schoonheid. De Amerikaanse actrice is een van de meest geprezen actrices van haar generatie en heeft in diverse succesvolle films gespeeld, waaronder Lost in Translation, Her, Marriage Story en Black Widow.

Geboren in New York City in 1984, begon Johansson haar acteercarrière al op jonge leeftijd. Ze debuteerde op Broadway in 1995 en speelde al snel in diverse films, waaronder Manny & Lo (1996) en Ghost World (2001). Haar doorbraakrol kwam in 2003 met Lost in Translation, waarvoor ze een Oscar-nominatie ontving.

Sindsdien is Johansson niet meer te stoppen. Ze heeft gespeeld in diverse genres, van komedie tot drama tot sciencefiction. Ze is bekend om haar veelzijdigheid, haar acteerprestaties en haar charisma.

Johansson is een sterke, onafhankelijke vrouw die zich niet laat definiëren door haar looks. Ze is een uitgesproken voorstander van gendergelijkheid en gebruikt haar platform om belangrijke sociale issues aan te kaarten.

In 2021 werd Johansson de meest winstgevende actrice aller tijden, met een totale box office-opbrengst van meer dan $10 miljard.

Benieuwd naar meer over Scarlett Johansson? Bekijk haar IMDb-profiel!


8. Charlize Theron

Wie is Charlize Theron? De naam doet wellicht een belletje rinkelen. Deze blonde schoonheid met Afrikaanse roots is niet zomaar een actrice. Ze is een Oscarwinnares, een actiekoningin, een rolmodel én een pitbull voor vrouwenrechten.

Charlize groeide op in Zuid-Afrika, waar ze als boerenmeisje op een stoffige boerderij leerde paardrijden en met geweren te schieten. Niet bepaald de meest glamoureuze start, maar het gaf haar wel de eigenzinnigheid en kracht waar ze nu om bekend staat.

Op haar 19e verhuisde ze naar Hollywood, waar ze al snel furore maakte. Haar doorbraakrol kwam in 2003 met Monster, waarvoor ze een Oscar won voor haar huiveringwekkende vertolking van een seriemoordenaar.

Sindsdien is ze niet meer te stoppen. Ze speelde in diverse succesfilms, van Mad Max: Fury Road tot Bombshell. En of ze nu een stoere actieheld of een kwetsbare vrouw speelt, ze doet het altijd met ongelooflijke passie en overtuiging.

Naast haar acteercarrière is Charlize ook een fervent activiste. Ze is oprichtster van de Charlize Theron Africa Outreach Project, een stichting die zich inzet voor de strijd tegen HIV/AIDS in Afrika.

Charlize Theron is een inspiratie voor vrouwen over de hele wereld. Ze bewijst dat je met hard werken, talent en een flinke dosis lef alles kunt bereiken.

Benieuwd naar meer over Charlize Theron? Bekijk haar IMDb-profiel!


7. Viola Davis

Wie is Viola Davis? Als je die naam hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan power, talent en pure klasse. Deze Amerikaanse actrice is een Emmy-winnares, een Oscarwinnares, en een icoon in de entertainmentindustrie.

Viola groeide op in armoede in Rhode Island. Ze droomde al van jongs af aan van een carrière op het podium, en ondanks alle tegenslagen zette ze door. Ze studeerde aan de Juilliard School, een van de meest prestigieuze acteerscholen ter wereld.

Haar doorbraakrol kwam in 2008 met de film Doubt, waarvoor ze een Oscarnominatie ontving. Sindsdien is ze niet meer te stoppen. Ze speelde in diverse succesfilms en -series, waaronder The Help, How to Get Away with Murder en Fences, waarvoor ze een Oscar won.

Viola Davis is ook een krachtige stem voor verandering. Ze is een uitgesproken voorstander van diversiteit en inclusie in Hollywood en gebruikt haar platform om belangrijke sociale issues aan te kaarten.

In 2017 behaalde ze de EGOT-status, wat betekent dat ze een Emmy, Grammy, Oscar en Tony Award heeft gewonnen. Een prestatie die slechts een handjevol mensen heeft behaald.

Benieuwd naar meer over Viola Davis? Bekijk haar IMDb-profiel!


6. Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence: Wie kent haar niet? Deze Amerikaanse actrice veroverde de harten van miljoenen fans met haar rol als Katniss Everdeen in de Hunger Games-trilogie. Maar Jennifer Lawrence is veel meer dan een tieneridool. Ze is een Oscarwinnares, een stijlicoon en een uitgesproken voorstander van vrouwenrechten.

Jennifer groeide op in Kentucky, waar ze al op jonge leeftijd acteerde in lokale theaterstukken. Op haar 14e verhuisde ze naar New York City om haar droom na te jagen.

Haar doorbraakrol kwam in 2010 met de film Winter's Bone, waarvoor ze een Oscarnominatie ontving. Een jaar later belandde ze in de Hollywood-bioscopen met The Hunger Games, die een gigantisch succes werd.

Sindsdien is ze niet meer te stoppen. Ze speelde in diverse succesfilms, waaronder Silver Linings Playbook, American Hustle en Red Sparrow. In 2013 won ze een Oscar voor Beste Actrice voor haar rol in Silver Linings Playbook.

Benieuwd naar meer over Jennifer Lawrence? Bekijk haar IMDb-profiel!


5. Anne Hathaway

Anne Hathaway: De naam van deze Amerikaanse actrice staat synoniem voor charisma, schoonheid en talent. Ze won een Oscar voor haar rol in Les Misérables, speelde de hoofdrol in The Princess Diaries en vertolkte Fantine in de filmversie van Les Misérables.

Anne werd geboren in Brooklyn, New York. Al op jonge leeftijd acteerde ze in theaterstukken en musicals. Op haar 17e debuteerde ze in de tv-serie Get Real.

Haar doorbraakrol kwam in 2001 met The Princess Diaries, een komische film over een tienermeisje dat ontdekt dat ze een prinses is. De film werd een groot succes en lanceerde Hathaway's filmcarrière.

Sindsdien speelde ze in diverse succesfilms, waaronder Brokeback Mountain, The Devil Wears Prada, Rachel Getting Married en Ocean's 8. In 2013 won ze een Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar vertolking van Fantine in Les Misérables.

Benieuwd naar meer over Anne Hathaway? Bekijk haar IMDb-profiel!


Emma Stone: De naam van deze Amerikaanse actrice staat synoniem voor charisma, humor en veelzijdigheid. Ze won een Oscar voor haar rol in La La Land, speelde de hoofdrol in The Favourite en vertolkte Gwen Stacy in de Amazing Spider-Man films.

Emma werd geboren in Scottsdale, Arizona. Al op jonge leeftijd acteerde ze in theaterstukken en musicals. Op haar 15e verhuisde ze naar Los Angeles om haar droom na te jagen.

Haar doorbraakrol kwam in 2007 met de film Superbad, een komische film over drie tieners die op zoek gaan naar alcohol. De film werd een groot succes en lanceerde Stone's filmcarrière.

Sindsdien speelde ze in diverse succesfilms, waaronder Easy A, Crazy, Stupid, Love, The Help, Birdman en The Favourite. In 2017 won ze een Oscar voor Beste Actrice voor haar rol als Mia Dolan in La La Land.

Benieuwd naar meer over Emma Stone? Bekijk haar IMDb-profiel!


3. Jessica Chastain

Jessica Chastain: De naam van deze Amerikaanse actrice staat synoniem voor rode lokken, intense acteerprestaties en een onmiskenbare kracht. Ze is genomineerd voor twee Oscars en won een Golden Globe voor haar rol in Zero Dark Thirty.

Jessica werd geboren in Sacramento, Californië. Al op jonge leeftijd acteerde ze in theaterstukken. Na haar middelbare school studeerde ze aan de Juilliard School, een van de meest prestigieuze acteerscholen ter wereld.

Haar doorbraakrol kwam in 2008 met de film Jolene, waarvoor ze een Golden Globe-nominatie ontving. Sindsdien speelde ze in diverse succesfilms, waaronder The Help, Zero Dark Thirty, Interstellar, The Martian en Molly's Game.

Benieuwd naar meer over Jessica Chastain? Bekijk haar IMDb-profiel!


2. Natalie Portman

Natalie Portman: De naam van deze Israëlisch-Amerikaanse actrice staat synoniem voor intelligentie, schoonheid en acteertalent. Ze won een Oscar voor haar rol in Black Swan, speelde de hoofdrol in de Star Wars prequels en vertolkte Jackie Kennedy in Jackie.

Natalie werd geboren in Jeruzalem, Israël. Op jonge leeftijd verhuisde ze met haar familie naar de Verenigde Staten. Al op jonge leeftijd acteerde ze in theaterstukken en films.

Haar doorbraakrol kwam in 1999 met de film Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, waarin ze de rol van Padmé Amidala vertolkte. De film werd een groot succes en lanceerde Portman's filmcarrière.

Sindsdien speelde ze in diverse succesfilms, waaronder Léon: The Professional, Closer, V for Vendetta, Black Swan en Jackie. In 2011 won ze een Oscar voor Beste Actrice voor haar rol als Nina Sayers in Black Swan.

Benieuwd naar meer over Natalie Portman? Bekijk haar IMDb-profiel!


1. Meryl Streep

Meryl Streep: De naam van deze Amerikaanse actrice is synoniem met briljante acteerprestaties, ongeëvenaarde veelzijdigheid en een onvergelijkbare carrière. Ze is de meest genomineerde actrice voor Oscars, met 21 nominaties en 3 winsten.

Meryl werd geboren in Summit, New Jersey. Al op jonge leeftijd acteerde ze in theaterstukken en musicals. Ze studeerde aan de Vassar College en de Yale School of Drama.

Haar doorbraakrol kwam in 1977 met de film The Deer Hunter, waarvoor ze een Oscar-nominatie ontving. Sindsdien speelde ze in meer dan 50 films, in een breed scala aan genres.

Enkele van haar meest iconische rollen zijn:

  • Kramer vs. Kramer (1979): Won haar eerste Oscar voor Beste Actrice.
  • Sophie's Choice (1982): Won haar tweede Oscar voor Beste Actrice.
  • The Iron Lady (2011): Won haar derde Oscar voor Beste Actrice.
  • Mamma Mia! (2008): Toonde haar zangtalent in deze feel-good musical.
  • The Devil Wears Prada (2006): Speelde de iconische Miranda Priestly.
  • Doubt (2008): Leverde een intense acteerprestatie.

Benieuwd naar meer over Meryl Streep? Bekijk haar IMDb-profiel!


Conclusie: De kracht van Hollywood's leading ladies

De 10 actrices die we in dit artikel belicht hebben, zijn slechts een kleine greep uit de talloze getalenteerde vrouwen die Hollywood rijk is.

Elke actrice heeft haar eigen unieke talenten en sterke punten. Ze inspireren ons met hun briljante acteerprestaties, hun onbevreesde veelzijdigheid en hun onvermoeibare passie voor hun vak.

Deze actrices bewijzen dat vrouwen alles kunnen bereiken wat ze maar willen, ongeacht hun leeftijd, afkomst of uiterlijk. Ze zijn rolmodellen voor vrouwen over de hele wereld en tonen ons dat dromen werkelijkheid kunnen worden.

De vraag is nu aan jou: Wie is jouw favoriete actrice? En wat inspireert jou het meest in haar?

Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel!


Veelgestelde vragen

Wie zijn enkele van de beste Amerikaanse actrices?

Enkele van de beste Amerikaanse actrices zijn Meryl Streep, Nicole Kidman, Jennifer Lawrence, Scarlett Johansson en Viola Davis. Deze getalenteerde vrouwen hebben indrukwekkende carrières in de filmindustrie en hebben talloze prijzen gewonnen voor hun uitstekende acteerprestaties.

Wat maakt een Amerikaanse actrice de beste?

Een Amerikaanse actrice wordt over het algemeen als de beste beschouwd op basis van haar vakmanschap, veelzijdigheid, prestaties en erkenning binnen de filmindustrie. Factoren zoals het winnen van prestigieuze prijzen zoals de Academy Awards (Oscars), kritische lof, en het vermogen om diverse rollen met overtuiging te spelen, dragen bij aan het bepalen van hun status als een van de beste.

Welke recente prestaties hebben de bekende Amerikaanse actrices behaald?

Enkele recente prestaties van de bekende Amerikaanse actrices zijn onder andere Oscar-winnende optredens, leidende rollen in kaskrakers, en erkenning voor hun bijdragen aan de filmindustrie. Bijvoorbeeld, recente films zoals "The Power of the Dog" met Kirsten Dunst en "A Quiet Place Part II" met Emily Blunt hebben de aandacht getrokken, waardoor deze actrices hun reputatie als enkele van de beste in de branche behouden.


Over de auteur

Mijn naam is Dave en ik ben gepassioneerd door alles wat met films te maken heeft. Van klassiekers tot de nieuwste blockbusters, ik deel graag mijn inzichten, recensies en analyses met jullie, mijn mede-filmfanaten. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor het vertellen van verhalen, neem ik je mee op een boeiende reis door de wereld van cinema.

Misschien ook interessant

In dit artikel gaan we op zoek naar de film die de

Lees verder

Avengers, assemble! Maak je klaar voor een reis door de hightech wereld

Lees verder

In dit artikel nemen we een diepe duik in de kosmische wereld

Lees verder
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>