Jurassic Park films in de juiste volgorde!

Geschreven door Dave in maart 2024

Jurassic Park is een filmreeks die de manier waarop wij naar dinosaurussen en cinema kijken voor altijd veranderde. Het begon allemaal in 1993, toen regisseur Steven Spielberg de wereld verbaasde met zijn revolutionaire gebruik van CGI en animatronics in 'Jurassic Park'.

Sindsdien heeft de reeks verschillende sequels en spin-offs voortgebracht, elk met hun eigen unieke draai aan het verhaal van een wereld waarin dinosaurussen weer tot leven zijn gewekt. In dit artikel leiden we je door de chronologische kijkvolgorde van de Jurassic Park-serie, zodat je het volledige verhaal kunt ervaren zoals het bedoeld was. 


Dit is hoe je de Jurassic Park films in de juiste volgorde kijkt!

Hoe kijk je Jurassic Park in de juiste volgorde? Hieronder ontdek je hoe je de Jurassic Park films in de juiste volgorde moet kijken om de chronologische volgorde aan te houden. Op deze wijze geniet je het beste van de Jurassic Park-reeks en word profiteer je van de beste kijkervaring:

1. Jurassic Park (1993)

Een baanbrekende wetenschappelijke doorbraak maakt het mogelijk om dinosaurussen te klonen, wat leidt tot de creatie van een themapark op Isla Nublar. Wanneer een groep experts het eiland bezoekt om de veiligheid van het park te beoordelen, loopt alles uit de hand, wat resulteert in een strijd om te overleven tegen prehistorische roofdieren. Bekijk Jurassic Park hier!

2. The Lost World: Jurassic Park (1997)

Vier jaar na de ramp in Jurassic Park ontdekken we dat er nog een eiland, Isla Sorna, is waar dinosaurussen leven. Wanneer een expeditie wordt opgezet om het eiland te documenteren, ontstaat er chaos wanneer een andere groep arriveert met plannen om de dinosaurussen naar het vasteland te brengen. Bekijk The Lost World hier!

3. Jurassic Park III (2001)

Als een jongen verdwaalt op Isla Sorna, het "verloren wereld" eiland, vormt Dr. Alan Grant, een paleontoloog uit de eerste film, een reddingsteam. Echter, bij aankomst ontdekken ze nieuwe en angstaanjagende dinosaurussen die hun overlevingsvaardigheden testen. Bekijk Jurasic Park 3 hier!

4. Jurassic World (2015)

Deze film speelt zich af in een volledig operationeel dinosauruspark op Isla Nublar, nu omgedoopt tot Jurassic World. De film volgt de chaos die ontstaat na de ontsnapping van een genetisch gemodificeerde dinosaurus, de Indominus rex, wat een race tegen de klok inluidt om bezoekers te redden. Bekijk Jurassic World hier!

5. Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

De vulkaan op Isla Nublar dreigt uit te barsten, wat een debat oplevert over het al dan niet redden van de overgebleven dinosaurussen. Een reddingsmissie onthult een sinistere agenda die de natuurlijke orde van de wereld dreigt te verstoren. Bekijk Fallen Kingdom hier!

6. Jurassic World: Dominion (2022)

Deze film verkent een wereld waarin dinosaurussen en mensen samenleven na de gebeurtenissen van "Fallen Kingdom". Oude en nieuwe personages moeten samenwerken om een gevaarlijke nieuwe realiteit te navigeren waarin de grens tussen mens en dier vervaagt. Bekijk Dominion hier!


Waarom je de Jurassic Park films chronologisch moet kijken

In de wereld van de Jurassic Park-films draait alles om de magie van het verhaal, de evolutie van de personages, de verbluffende visuele effecten en de diepe thema's die worden verkend. Als je deze films in de juiste volgorde bekijkt, openbaart zich een meeslepend avontuur dat je meeneemt op een reis door de tijd en de wildernis van de menselijke verbeelding.

Stap voor stap, film na film, ontvouwt zich een continuïteit die het verhaal tot leven brengt. Elke gebeurtenis bouwt voort op de vorige, waardoor een samenhangend en boeiend plot ontstaat. Het is alsof je door een prehistorisch doolhof navigeert, waarbij elke wending een nieuwe ontdekking met zich meebrengt.

Maar het zijn niet alleen de gebeurtenissen die je vastgrijpen. De personages, zoals de vastberaden Dr. Alan Grant en de charismatische Dr. Ian Malcolm, groeien en veranderen met elke film. Hun ontwikkeling is als een weerspiegeling van onze eigen reis door het leven, waardoor we een diepere band met hen opbouwen en hun beslissingen beter begrijpen.

Ondertussen verbaas je je over de vooruitgang in visuele effecten en filmtechnologie. Van de revolutionaire CGI in de originele Jurassic Park tot de verbluffende digitale effecten in Jurassic World, elke film toont de grenzen van de verbeelding en technologische vooruitgang.

Maar onder al deze spektakel schuilt een dieper verhaal, een verhaal dat de grenzen van wetenschap, ethiek en menselijke interactie met de natuur verkent. Door de films in volgorde te bekijken, ontvouwen deze thema's zich als lagen van een oude fossiel, elk met zijn eigen verhaal en betekenis.


Waar kun je de Jurassic Park films kijken?

In Nederland zijn de "Jurassic Park"-films toegankelijk via meerdere streamingplatforms, maar dit verandert wel regelmatig vanwege licentieovereenkomsten. Hier zijn enkele van de belangrijkste opties:

 • Netflix: "Jurassic Park"-films zijn momenteel te streamen op Netflix, inclusief de basisversie met advertenties. Dit is een handige optie voor degenen die al een Netflix-abonnement hebben en op zoek zijn naar een eenvoudige manier om deze films te bekijken.
 • Amazon Prime Video: Naast Netflix, zijn de "Jurassic Park"-films ook beschikbaar op Amazon Prime Video. Dit biedt een uitstekende kans om de gehele reeks in hoge kwaliteit te bekijken. De beschikbaarheid kan variëren, dus het is aan te raden om regelmatig de catalogus van Amazon Prime Video te checken voor de meest actuele informatie.
 • Andere Platforms: Voor degenen die de voorkeur geven aan het kopen of huren van films, zijn "Jurassic Park"-films beschikbaar op platforms zoals AMC on Demand, DIRECTV, Apple TV, Amazon Video, Google Play Movies, YouTube, Vudu en de Microsoft Store. Dit biedt meer flexibiliteit voor degenen die films graag in hun eigen collectie willen hebben of een film willen bekijken zonder zich zorgen te maken over abonnementsdiensten.

Wie zit er in de cast van Jurassic Park?

Een veel voorkomende vraag is de vraag: "wie zit er in de cast van Jurassic Park?". Om deze reden hebben we de meest bekende acteurs en actrices uit de Jurassic Park-film reeks voor je op een rijtje gezet:

 1. Sam Neill als Dr. Alan Grant: Neill vertolkt de rol van Dr. Alan Grant, een gerenommeerde paleontoloog. Zijn personage is sceptisch over het idee van een dinosauruspark, maar hij wordt diep geraakt door de echte dinosaurussen. Zijn ontwikkeling van een wetenschapper die vooral geïnteresseerd is in fossielen naar iemand die de complexiteit en het gevaar van levende dinosaurussen begrijpt, vormt een kernaspect van de film.
 2. Laura Dern als Dr. Ellie Sattler: Dern speelt paleobotanicus Dr. Ellie Sattler. Haar karakter is sterk, intelligent, en speelt een cruciale rol in het ontrafelen van de problemen op het eiland. Haar relatie met Dr. Grant en haar vermogen om onder druk te handelen, dragen bij aan de dynamiek van de film.
 3. Jeff Goldblum als Dr. Ian Malcolm: Goldblum's karakter, Dr. Ian Malcolm, is een charismatische wiskundige en chaos theoreticus. Hij is kritisch over het park en zijn voorspellingen over de instabiliteit van het park worden waarheid. Zijn uitspraken en theorieën over chaos en natuurlijke orde zijn iconisch geworden.
 4. Richard Attenborough als John Hammond: Attenborough speelt John Hammond, de welvarende oprichter van Jurassic Park. Zijn droom om een prehistorisch themapark te creëren wordt zijn ondergang. Zijn personage is complex, vol goede bedoelingen maar blind voor de ethische en praktische gevaren van zijn creatie.
 5. Joseph Mazzello als Tim Murphy: Mazzello speelt Tim Murphy, de kleinzoon van John Hammond. Hij is gefascineerd door dinosaurussen en vormt een belangrijke emotionele connectie met Dr. Grant.
 6. Ariana Richards als Lex Murphy: Richards speelt Lex Murphy, de kleindochter van Hammond. Haar karakter ontwikkelt zich van een bang meisje naar een moedig persoon die een cruciale rol speelt in het overleven van de groep.
 7. Bob Peck als Robert Muldoon: Peck's personage, Robert Muldoon, is de ervaren jachtopziener van het park. Hij heeft diepgaande kennis over de velociraptors en zijn zorgen over de veiligheid van het park blijken gegrond.
 8. BD Wong als Dr. Henry Wu: Wong speelt Dr. Henry Wu, de genetische ingenieur die verantwoordelijk is voor het creëren van de dinosaurussen. Zijn rol is kleiner in deze film, maar wordt belangrijker in de latere films van de serie.

De cast van "Jurassic Park" is bekend om hun overtuigende vertolkingen die bijdroegen aan het realisme en de spanning van de film. De interacties tussen de personages, gecombineerd met schitterende speciale effecten en een boeiend verhaal, hebben van "Jurassic Park" een tijdloze klassieker in het sciencefictiongenre gemaakt.


Veelgestelde vragen

Wat is de juiste volgorde om de Jurassic Park-films te bekijken?

De Jurassic Park-films moeten in de volgende volgorde worden bekeken voor een chronologisch begrip van het verhaal:

 • "Jurassic Park" (1993)
 • "The Lost World: Jurassic Park" (1997)
 • "Jurassic Park III" (2001)
 • "Jurassic World" (2015)
 • "Jurassic World: Fallen Kingdom" (2018)
 • "Jurassic World: Dominion" (2022)

Zijn alle Jurassic Park-films geregisseerd door Steven Spielberg?

Nee, niet alle Jurassic Park-films zijn geregisseerd door Steven Spielberg. Hij regisseerde de eerste twee films, "Jurassic Park" (1993) en "The Lost World: Jurassic Park" (1997). De latere films zijn door andere regisseurs geregisseerd.

Is er een verband tussen de Jurassic Park- en Jurassic World-films?

Ja, de Jurassic World-films zijn directe vervolgen op de originele Jurassic Park-trilogie. Ze spelen zich af in hetzelfde universum en bevatten verwijzingen en personages uit de eerdere films.

Zijn er belangrijke verschillen tussen de Jurassic Park-boeken en de films?

Ja, er zijn verschillende verschillen tussen de Jurassic Park-boeken, geschreven door Michael Crichton, en de films. Hoewel de basispremisse vergelijkbaar is, verschillen de plot, karakterontwikkelingen en bepaalde gebeurtenissen in de films aanzienlijk van de boeken.

Waar kan ik de Jurassic Park-films bekijken?

De Jurassic Park-films zijn beschikbaar op verschillende streamingplatformen, waaronder Netflix, Amazon Prime, en Hulu. Ze kunnen ook gehuurd of gekocht worden via digitale platforms zoals iTunes en Google Play. De beschikbaarheid kan variëren afhankelijk van je locatie.


Over de auteur

Mijn naam is Dave en ik ben gepassioneerd door alles wat met films te maken heeft. Van klassiekers tot de nieuwste blockbusters, ik deel graag mijn inzichten, recensies en analyses met jullie, mijn mede-filmfanaten. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor het vertellen van verhalen, neem ik je mee op een boeiende reis door de wereld van cinema.

Misschien ook interessant

Harry Potter, een naam die synoniem staat voor magie, avontuur, en een

Lees verder

Hollywood, de bakermat van de filmindustrie, heeft ons al decennialang betoverd met

Lees verder

In dit artikel nemen we een diepe duik in de kosmische wereld

Lees verder
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>